Τουρκία: Διακινδυνεύοντας Έναν Εμφύλιο Για Χάρη Μίας Εκλογικής Νίκης…


«Το πρόβλημα που έχουν οι πολιτικές διάνοιες δεν είναι οι εχθροί τους, αλλά οι ίδιοι. Δεν πέφτουν εξαιτίας ελιγμών των αντιπάλων τους, αλλά εξαιτίας δικών τους λαθών. Έχουν κερδίσει τα πάντα, έχουν πηδήξει όλα τα εμπόδια, κι αρχίζουν να βαριούνται. Αυτό που έχουν δεν τους είναι αρκετό. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα».

Με τα παραπάνω λόγια ξεκινά ο Κριστόφ Αγιάντ, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της Μοντ, το άρθρο του για τον Ταγίπ Ερντογάν. Τον ισχυρό πολιτικό της Τουρκίας που τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει έναν νέο εμφύλιο πόλεμο, προκειμένου να επιτύχει μία εκλογική νίκη τέτοιων διαστάσεων που θα του επιτρέψει την μετατροπή του σε «απόλυτο άρχοντα».

Μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου στο Σουρούτς και σκόρπησε τον θάνατο, ο πρόεδρος Ερντογάν βρήκε στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους την τέλεια αφορμή για να αναζωπυρώσει τα πάθη με τους Κούρδους. Με επιθέσεις κατά στόχων του ΡΚΚ εντός και εκτός συνόρων, ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να δημιουργήσει το απαραίτητο αντι-κουρδικό μίσος στην χώρα για να ψαλιδίσει τα ποσοστά του φιλο-μειονοτικού κόμματος HDP. Έτσι, με αυτό το εκτός ορίων σχέδιο, ο «σουλτάνος» διακινδυνεύει έναν νέο εμφύλιο προκειμένου να κερδίσει το κόμμα του, ΑΚΡ, στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου την πολυπόθητη αυτοδυναμία, η οποία θα του επιτρέψει να προχωρήσει τα σχέδιά για συνταγματική μεταρρύθμιση και πολιτειακή αλλαγή. Μία μεταρρύθμιση που θα δίνει υπερεξουσίες στον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας. Εξουσίες αρκετές για τον Σουλτάνο Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση 100 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έχουν χάσει την ζωή τους στις συγκρούσεις μετά τον Ιούλιο. Κατά τον πρόεδρο Ερντογάν 2.000 μέλη του ΡΚΚ είναι νεκρά. Το Τσιζρέ της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιρνά βρίσκεται αποκλεισμένο από την υπόλοιπη χώρα και δέχεται τις τελευταίες ημέρες το σφυροκόπημα του τουρκικού στρατού που μάχεται με τις δυνάμεις του ΡΚΚ.

Οι επιθέσεις των τουρκικών στρατευμάτων κατά των Κούρδων της Συρίας, του Ιράκ αλλά και της τουρκικής επαρχίας προκάλεσαν την πλήρη ενεργοποίηση του ΡΚΚ, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε ύφεση εξαιτίας της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αυτή η ενεργοποίηση και οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έφερε, οδήγησε στην αναζωπύρωση του αντι-κουρδικού μένους της συντηρητικής κοινωνία στην Τουρκία.

Την Τρίτη το βράδυ οργισμένα πλήθη  Τούρκων εθνικιστών, φωνάζοντας μεταξύ άλλων και το σύνθημα των τζιχαντιστών "Ο Θεός είναι μεγάλος", κινήθηκαν κατά των γραφείων του HDP στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και σε πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας. Τουρκικά κανάλια έδειξαν εικόνες των γραφείων του HDP στην Άγκυρα να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Επίθεση δέχτηκαν και τα γραφεία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Hurriyet» στην Κωνσταντινούπολη από υποστηριχτές του Ερντογάν.

«Η εκστρατεία των επιθέσεων διευθύνεται από ένα και μοναδικό χέρι, το χέρι του κράτους» κατήγγειλε ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο Ντεμιτράς χαρακτηρίζεται από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ως «δολοφόνος», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική έρευνα σε βάρος του για «προσβολή του τουρκικού έθνους, υποκίνηση εγκλήματος και προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης».
«Αν πάρεις το μέρος της τρομοκρατίας, διατρέχεις τον κίνδυνο να πληρώσεις το τίμημα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό το πολιτικό κίνημα έχει αρχίσει να φαίνεται εντελώς παράνομο», πρόσθεσε.

Ένας κύκλος αίματος έχει ανοίξει για τα καλά στην γείτονα χώρα. Δεκάδες είναι καθημερινά οι τραυματίες στην νοτιοανατολική επαρχία και όχι μόνο. Επιθέσεις του τουρκικού στρατού, επιθέσεις του ΡΚΚ, επιθέσεις από «αγανακτισμένους» πολίτες. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρα και το HDP προσπαθούν καθημερινά με δράσεις τους να καταγγείλουν την κρατική αναλγησία, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να βοηθήσουν τους αμάχους και να ενημερώσουν ορθά την κοινή γνώμη. Έχουν άνισο αντίπαλο το κράτος Ερντογάν.

«Επικρατεί χάος στην Τουρκία και το μόνο που ευθύνεται γι' αυτό είναι η εμμονή του Ερντογάν να εισάγει προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Εάν αυτό συνεχιστεί, η Τουρκία θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο», προειδοποιεί ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Suleyman Shah της Κωνσταντινούπολης Τσενγκίς Ακτάρ.

Σε αυτό το κλίμα η διεξαγωγή των εκλογών του Νοεμβρίου κρίνεται αμφίβολη, ενώ οι δημοσκοπήσεις δεν είναι στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν. Φαίνεται πως το προοδευτικό μέρος της Τουρκίας δεν είναι διατεθειμένο να του κάνει και πάλι το χατίρι. Και αυτό είναι που κάνει τους πάντες περήφανους αλλά και πιο ανήσυχους. Όπως σημειώνει και ο Κριστόφ Αγιάντ, «το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι ο Ερντογάν είναι πιο ανθεκτικός από εκείνη: Αυτός που θα σπάσει πρώτος δεν θα είναι εκείνος, αλλά η χώρα του».


Διαβάστε Περισσότερα:
1) «Καζάνι που βράζει» η Τουρκία (Έθνος)
2) Τουρκία: "Νύχτα των κρυστάλλων" κατά Κούρδων (Η Αυγή)
3) Τουρκία: Δεκάδες Κούρδοι νεκροί - Φωτογραφίες από τον αποκλεισμό της πόλης Τσιζρέ (Η Αυγή)
4) Στο χάος βυθίζει ο Ερντογαν την Τουρκία, ανοίγωντας πόλεμο με το PKK. Σφαγή στην πόλη Cizre καταγγέλουν οι Κούρδοι (Η Αυγή)
5) Ο Ερντογάν είναι πιο μόνος από ποτέ στο τεράστιο παλάτι του (Άρθρο του Κριστόφ Αγιάντ)

Παρακολουθήστε την καμπάνια #Cizreunderattack στο twitter