#ThisIsACoup-No398. Στο πιλοτήριο του καπιταλισμού περισσεύει ο κυνισμός.

«Η υπαρκτή τεχνοκρατία, δηλαδή το καθεστώς το οποίο εγκαθιδρύθηκε όταν οι πολιτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους «ειδικούς» των τεχνικών οικονομικών προγραμμάτων, αποτελεί σήμερα τη νέα τυραννία από την οποία η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος πρέπει να απαλλαγούν το συντομότερο δυνατό. Ο Ντράγκι, ο Μόντι, ο Παπαδήμος, η Λαγκάρντ και οι ορντινάτσες τους τύπου Τόμσεν και Βελκουλέσκου, πρόσωπα μη εκλεγμένα και χωρίς λογοδοσία στην κοινωνία, αποτελούν απλώς του ιμάντες μεταφοράς της πολιτικής βούλησης των τραπεζών, των επενδυτών και των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή των πραγματικών επικυρίαρχων και εργοδοτών του πολιτικού προσωπικού.
Η καταστροφή χωρών ολόκληρων, προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης ανάμεσα στους οικονομικούς πόλους εξουσίας (ΗΠΑ, Ε.Ε κλπ) ή για την επικράτηση της μιας ή της άλλης παραλλαγής του νεοφιλελευθερισμού, αποτελεί απλώς μια λεπτομέρεια στους ευρύτερους οικονομικούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς τους».

Τα παραπάνω γράφει, μεταξύ άλλων, ο εξαιρετικός Τάσος Τσακίρογλου στην Εφημερίδα των Συντακτών, σχετικά με την χθεσινή αποκάλυψη των WikiLeaks. Μία αποκάλυψη που έφερε στο φως της δημοσιότητας μία τυπική τηλεφωνική συζήτηση, μίας τυπικής ημέρας στην δουλειά, μεταξύ των συναδέλφων Πολ Τόμσεν και Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Την κατάσταση περιγράφει εξαιρετικά ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον:

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιάστηκε επ' αυτοφώρω να συνωμοτεί προκειμένου να ενορχηστρώσει ένα πιστωτικό γεγονός το οποίο φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ. […]
Όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το Wikileaks, ο διάλογος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα λίγο πριν την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συνομιλίες που στόχο έχουν να δώσουν το πράσινο φως για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Η κατάσταση είναι η εξής: το ΔΝΤ δεν πιστεύει τα οικονομικά στοιχεία που χρησιμοποιούν Ελλάδα και Ευρωπαίοι προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συνέχεια του προγράμματος. Παράλληλα, η Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει στο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ διότι η γερμανική βουλή δε θα το επιτρέψει.

Καθώς διαπληκτίζονται για τους αριθμούς, Τόμσεν και Βελκουλέσκου ακούγονται να εξετάζουν αν θα «πνίξουν» την επερχόμενη έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι κομβικό διότι το ΔΝΤ θα υπογράψει μόνο μια συμφωνία που περιλαμβάνει απομείωση χρέους ενώ οι Γερμανοί όχι.
Τότε ο Τόμσεν ρίχνει μια βόμβα:

Τόμσεν: Τι θα μας φέρει όλους στο σημείο λήψης απόφασης; Κατά το παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και αυτό έγινε όταν [οι Έλληνες] κινδύνευαν σοβαρά να ξεμείνουν από λεφτά και να χρεωκοπήσουν. Σωστά;

Βελκουλέσκου: Σωστά!

Τόμσεν: Και πιθανώς αυτό είναι που θα ξανασυμβεί. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό θα τραβήξει ως τον Ιούλιο και οπωσδήποτε οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να πάρουν καμία απόφαση ένα μήνα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit, και έτσι σε κάποιο σημείο θα θέλουν να κάνουν ένα διάλλειμα και να ξεκινήσουν ξανά μετά το [βρετανικό] δημοψήφισμα για την Ευρώπη.

Η Βελκουλέσκου προτείνει να δοκιμάσουν να κάνουν κάτι τον Απρίλιο. Ο Τόμσεν απαντά:

Τόμσεν: Αλλά αυτό δεν είναι γεγονός. Αυτό δεν πρόκειται να το αναγκάσει να… Αυτή η συζήτηση μπορεί να κρατήσει για πολύ καιρό. Και τους βοηθούν σε αυτό. Γιατί τους βοηθούν; Γιατί δεν είναι κοντά σε κάποιο γεγονός, ό,τι και να είναι αυτό.

Βελκουλέσκου: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό.»

Όπως και πέρσι, και πρόπερσι, και εδώ και πολλά χρόνια, έτσι και φέτος το ΔΝΤ πρέπει να «κρατήσει γερά». Στην Ελλάδα, όπως και σε τόσες χώρες από τις οποίες πέρασε το ταμείο, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια, δεν υπάρχει ούτε κοινωνία, ούτε άνθρωποι. Υπάρχουν μόνο αριθμοί και κέρδη. Με ωμότητα εκτελεστών του ISIS τα στελέχη του ταμείου, που στερούνται οποιαδήποτε πολιτικής νομιμοποίησης, σχεδιάζουν το επόμενο πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα. Τα στελέχη του ταμείου στήνουν την επόμενη εχθρική τους ενέργεια κατά της Ευρώπης, χωρίς ίχνος ευαισθησίας για την καταστροφή που μπορεί αυτό να φέρει στις κοινωνίες και στους ανθρώπους.
Ότι συναισθήματα και αν μας προκαλεί το γεγονός αυτό, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο Τόμσεν και η Βελκουλέσκου δεν κάνουν τίποτα το απαγορευμένο, τίποτα το κακό. Κάνουν ότι κάνει το ΔΝΤ και τόσοι άλλοι οικονομικοί οργανισμοί και ιδρύματα σε όλον τον κόσμο.
Κάνουν τα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Στο πιλοτήριο του καπιταλισμού, το οποίο πριν από χρόνια οι «ρεαλιστές» πολιτικοί παρέδωσαν στους τεχνοκράτες, ο κυνισμός περισσεύει.
Αυτός είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!

Σχετικά με τις αποκαλύψεις των Wiki Leaks διαβάστε:
1. Ολόκληρος ο αποκαλυπτικός διάλογος Τόμσεν – Βελκουλέσκου (tvxs.gr)
2. Paul Mason, IMF plots new “credit event” for Greece (medium.com, μετάφραση στο efsyn.gr)
3. Τάσος Τσακίρογλου, Τρόικα: το τσίρκο των λόμπι και των συνωμοτών (efsyn.gr)