11.6.17

Reading List: Η νίκη της Μέι και ο θρίαμβος του Κόρμπιν.

|
Οι εκλογές της Τετάρτης οδήγησαν σε απρόσμενο αποτέλεσμα, το οποίο η πλειοψηφία των Βρετανών δημοσκόπων δεν είχαν καταφέρει να προβλέψουν. Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία κατέφυγε στην κάλπη για να βγει περισσότερο ενισχυμένη, τελικώς έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών που συνάντησε απέναντί του το σύνολο του βρετανικού τύπου, κατάφερε να επιβάλει την ριζοσπαστική ατζέντα του στον εκλογικό διάλογο και αύξησε την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματός του όσο κανένας άλλος την τελευταία δεκαετία. Τώρα η Τερέζα Μέι θα πρέπει να στηριχθεί πάνω στους υπερσυντηρητικούς Ιρλανδούς για να κρατήσει τη θέσης της και να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για το Brexit, ενώ από την άλλη ο αντίπαλός της θα γίνεται κύριος του κόμματός του.


UK election: The day after 
(Benjamin Lauderdale & Douglas Rivers).
 Ανάλυση των εκλογών από τη YouGov, τη μοναδική εταιρία δημοσκοπήσεων που κατάφερε να προβλέψει την απώλεια της πλειοψηφίας των Συντηρητικών και την άνοδο των Εργατικών.

Despite all the smears and distortions, this was a victory for hope 
(Gary Younge, Τhe Guardian).
Η τεράστια προσέλευση νέων στις κάλπες έσωσε πολλές από τις έδρες βουλευτών που πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώντας να ρίξουν τον Κόρμπιν. Οι Εργατικοί θα πρέπει τώρα να συμβιβαστούν. Όχι επειδή ο Κόρμπιν είναι αλάθητος αλλά επειδή οι ίδιοι αποδείχτηκαν τόσο αντιπαραγωγικοί όσο και θλιβερά αναποτελεσματικοί.

Μετά τις εκλογές στη Βρετανία, η αβεβαιότητα 
(Εϊνταμ Τέιλορ, Washington Post - ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Οι εκλογές που προκηρύχθηκαν για να εξασφαλίσουν σταθερότητα στη Βρετανία ενόψει των διαπραγματεύσεων για τοBrexit οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να διεξαχθεί τώρα νέο δημοψήφισμα ή και νέες εκλογές, οι τέταρτες σε ισάριθμα χρόνια. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Βρετανία τώρα είναι να ζητήσει από την ΕΕ να καθυστερήσει η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

How will the general election result affect Brexit? 
(Emily Allen, Τlegraph).Η συνεργασία της Μέι με το DUP πηγαίνει πίσω τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, την ώρα που ο χρόνος πιέζει, ενώ θα πρέπει να αναζητηθεί μία νέα λύση, διαφορετική από τη γραμμή της «σκληρής αποχώρησης».

Who are the Democratic Unionist Party? (ΒΒC).H επιβίωση της νέας κυβέρνησης της Μέι εξαρτάται από το DUP (Democratic Unionist Party). Πρόκειτε για το υπερσσυντηριτικό ενωτικό κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας, το οποίο κατά το παρελθόν είχε σχέσεις με ακροδεξιες τρομοκρατικές ομάδες που δρούσαν στο νησί. Εθνικιστικό και πατριωτικό, έχει ταχθεί υπέρ το Brexit, κατά των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και κατά των αμβλώσεων.

How Northern Ireland's DUP boosted Brexit (Stephen Bush, New Statesman).
Οι Ιρλανδοί του DUP, στους οποίους θα στηριχθεί η νέα κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, δεν αποτελούν νέοι σύμμαχοι. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είχε εντάξει στην στρατηγική της το ενωτικό κόμμα εδώ και πολύ καιρό, ενώ είναι γνωστές οι σχέσεις στελεχών του με τον Ντέιβιντ Κάμερον. 

Theresa May rejected the Tory detoxification project. That’s what’s behind this mess 
(Kate Maltby, Τhe Guardian).
Οι Συντηρητικοί υπό την ηγεσία της Τερέζα Μέι επέστρεψαν στα χέρια της σκληρής δεξιάς συνιστώσας τους και στις παλιές κακές εποχές, αφήνοντας πίσω το σχέδιο εκσυγχρονισμού τους. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν ξανά αρκετά «βαρείς» ακόμα και για τους ψηφοφόρους τους. 

How did Labour do it? 
(Dawn Foster, Disent Magazine).
Μπλερ, Μπράουν και Μίλιμπαντ υπέθεσαν πως η νίκη του 1997 σήμαινε ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να κερδίσουν μόνο με μια στροφή προς το κέντρο. Αλλά με αυτή την τακτική σταδιακά το Εργατικό Κόμμα άρχισε να χάνει τους ψηφοφόρους του και να οδηγείτε στην ήττα του 2010. Τώρα ο Κόρμπιν κατάφερε να αυξήσει ξανά τη δύναμη του κόμματος και να προσελκύσει μία ολόκληρη γενιά νέων ψηφοφόρων.

Why Corbyn Won 
(Bhaskar Sunkara, Jacobin).
Ο Κορμπίν έσωσε το Εργατικό Κόμμα από την συντηρητική του ολίσθηση, μιλώντας στον κόσμο για αυτά που ήθελε να ακούσει. Για την εθνικοποίηση των βασικών υπηρεσιών κοινής ωφελείας, για την πρόσβαση στην εκπαίδευση, για το δικαίωμα της στέγης και της υγείας, καθώς και για την αναδιανομή του εισοδήματος από τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους στους απλούς ανθρώπους.

Reality is Running 
(James Butler, VersoBooks Blog).
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατάφερε με επιτυχία να επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα ζητήματα δημόσιας ιδιοκτησίας και κοινής ωφέλειας, τα οποία ήταν ποινικοποιημένα στο δημόσιο διάλογο. Ανέδειξε ένα νέο πλήθος ψηφοφόρων με όρεξη για σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, απορρίπτοντας τη μετα-θατσερική σύγκληση. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου