Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος του χειρότερου είδους νέων ανθρώπων

Σε μία προσπάθεια να μας εντυπωσιάσει με τον «προοδευτισμό» του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε τι μπορεί να νοιάζει σήμερα έναν δεκαεφτάχρονο τι έγινε με τον Λαμπράκη το 1963 στη Θεσσαλονίκη.


Το παραπάνω ήταν ένα από τα πολλά αποτυχημένα (ή επιτυχημένα;) ευφυολογήματα στα οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας έχει συνηθίσει. Από την ισότητα, η οποία είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση, έως τον εξωγήινο του Υμηττού. Το εντυπωσιακό πάντως του τελευταίου ατοπήματος ήταν ότι χρησιμοποιήθηκε όχι ως προσπάθεια προσέγγισης κάποιας χαμένης γενιάς νέων ή ψηφοφόρων από τη δεξιά δεξαμενή αλλά ως απάντηση στην κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να «υιοθετήσει» τον Γιάννη Μπουτάρη, έπειτα από την οργανωμένη φασιστική επίθεση που δέχθηκε ο δεύτερος.

Είναι τέτοια η πολιτική άγνοια και αγραμματοσύνη του επίδοξου Πρωθυπουργού μας που θεώρησε ότι θα προσέγγιζε τον μεσαίο ψηφοφόρο αμφισβητώντας την ιστορία που βρίσκεται πίσω από τη διαμόρφωση του πολιτικού του DNA. Δεν κατάλαβε ο Κυριάκος τον αντίκτυπο της επίθεσης Μπουτάρη στο χώρο αυτό. Δεν κατάλαβε λέξη από όσα είπε ο Δήμαρχος περί «μαύρου μετώπου». Δεν κατάλαβε τίποτα από το άρθρο του άλλοτε υποστηρικτή του και γνωστού για το «επιστημονικό» του έργου, Νίκου Μαραντζίδη με τίτλο «Γεννήθηκα Σαλονίκη», το οποίο έγινε viral στο ελληνικό διαδίκτυο. Δεν πήρε χαμπάρι όταν ακόμα και ο Παπαχρήστος, ο «ΣΥΡΙΖοφάγος» του ΔΟΛ/ΔΟΜ, αντέδρασε προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. «Αποκαλύπτετε την ηλικία σας κύριε Παπαχρήστο», απάντησε ο Κυριάκος, εμμένοντας στην εξυπνάδα του ότι οι νέοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για την ιστορία της χώρας τους και ότι ο ίδιος το θεωρεί αυτό κάτι το φυσιολογικό (δείτε το επίμαχο μέρος της συνέντευξης).

Για να είμαστε πάντως ειλικρινείς, πέρα από το πολιτικό φάουλ, υπάρχουν πράγματι σε αυτή τη χώρα νέοι τους οποίους δεν απασχόλησε ποτέ το τι έγινε στη δολοφονία Λαμπράκη. Ένα μέρος αυτών των νέων χτύπαγε πριν από λίγες μέρες τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης ή επικροτούσε την επίθεση στα social media. Ένα άλλο μέρος της κατηγορίας αυτής εργάζεται σήμερα για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ή ονειρεύεται πολιτική καριέρα δίπλα του.

Από την αρχή της εκστρατείας του για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς, παρά τα 50 του χρόνια. Το ζήτημα εδώ δεν είναι τα χρόνια, αφού πολλοί πολιτικοί μεγαλύτεροί του κατάφεραν να εμπνεύσουν τους νέους. Το ζήτημα είναι ποια είναι η νεολαία αυτή που τελικώς κατάφερε να αντιπροσωπεύει.

Οι νέοι του Κυριάκου είναι εκείνοι που δεκάρα δεν δίνουν ούτε για τον Λαμπράκη ούτε για την ιστορία της χώρας τους γενικότερα, παρά μόνο όταν την εργαλειοποιούν ώστε να επιδείξουν «εθνικό φρόνιμα». Οι νέοι του Κυριάκου είναι εκείνοι που δεν τους απασχόλησε ποτέ η γνώση ή η μάθηση αλλά πιστεύουν πως αξίζουν την ταμπέλα του «Άριστου» επειδή ο μπαμπάς τους αγόρασε πτυχία και διπλώματα. Είναι εκείνοι που η σκέψη τους για το μέλλον φτάνει έως το επόμενο Καλοκαίρι και τις ξαπλώστρες της Μυκόνου. Είναι εκείνοι που περνούν τις ημέρες τους δηλητηριάζονταν την φοιτητική κοινότητα και στο τέλος της ημέρας ρίχνουν την ευθύνη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και στα συλλογικά δημοκρατικά όργανα των Πανεπιστημίων. Οι νέοι του Κυριάκου είναι αυτοί που υποτιμούν όσο κανένας άλλος την γνώση, αφού η επιβίωσή τους είναι εξασφαλισμένη από τις πλάτες του μπαμπά. Οι νέοι του Κυριάκου είναι αυτοί που σχεδιάζουν τις «επιχειρήσεις του μέλλοντος» με μόνη έγνοια πως θα τα οικονομήσουν από κανένα ΕΣΠΑ που θα τους εξασφαλίσει το κόμμα.

Αυτοί είναι οι νέοι του Κυριάκου ή οι «νέοι του αύριο», όπως του ονομάζει το δεξιο-φιλελέ οικονομικό-πολιτικό συνονθύλευμα των μπαμπάδων τους.
Είναι άλλωστε και ο ίδιος ένας από αυτούς.


Αν είσαι πάντως και εσύ νέος αλλά η υπόθεση Λαμπράκη σε απασχολεί, παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ του «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» για το «μακρύ χέρι του παρακράτους» και το «τρίκυκλο της χούντας» (Μέρος Α, Μέρος Β)